Fayans Köşe Çıtası | Köşe Profili | Ankara Teknik Yapı

Fayans Köşe Çıtası (Köşe Profili) Nedir?

Ankara Teknik Yapı, profesyonel ekibiyle inşaat gibi çeşitli sektörler için fayans köşe ve bitiş profilleri uygulamaları gerçekleştiriyor. Köşe profilleri hem estetik hem de yapısal amaçlar için kullanılan yapı malzemelerinin başında geliyor. Binaların dış ve iç köşelerinin güçlendirilmesi başta olmak üzere korunması içinde tercih edilebilir. 

Köşe fayans profilleri; alçı, plastik ve metal gibi malzemelerle tasarlanırlar. Fayans köşe çıtaları, binaların köşelerini mekanik hasara karşı koruyabilmek için kullanılırlar. Yapıların köşeler, çatlama riskinin en çok olduğu alanların başında geliyor. Ayrıca rüzgar vb. mekanik zorlamalardan da çok etkilenirler. Tüm bu unsurlardan dolayı dış cephelerin mantolama uygulamaları için köşe profillerinden yararlanılır. 

Fayans Köşe Profili Çeşitleri Nelerdir?

Köşe fayans çıtaları çeşitleri, kullanım amacı ve malzemelerin türüne göre değişiklik gösteriyor. En çok kullanılan fayans köşe profili çeşitleri şöyle sıralanabilir:

1.    Çelik Fayans Köşe Profilleri

Çelik fayans köşe profilleri, çok yüksek mukavemet sağlar. Yapısal güçlendirmeye ihtiyaç duyulan durumlarda uygulanır. Bu profil türü, ağır yüklere maruz kalsa dahi şeklini her daim korur. 

2.    Flex Köşe Profilleri

Köşeli fayans profilleri çeşitleri arasında yer alan flex köşe profilleri, esnek malzemelerden üretilirler. Dairesel köşelerde kullanıma çok uygun olarak tasarlanan flex köşe profilleri, standart köşelerin haricindeki alanlara uygulanır. Flex köşe profilleri, kullanıldıkları alanların fonksiyonelliğini artırmaktadır. Bunun yanı sıra alanların estetik görünmesinde de etkin rol oynuyor. Yapıların estetik görünmesinin yanı sıra korunması ve güçlendirilmesinde çok önemlidir. 

3.    Kauçuk Köşe Profilleri

Köşe fayans çıtaları çeşitlerinden olan kauçuk köşe profilleri, darbe emicidir. Bu sebeple hastane, okul gibi alanlarda güvenlik için kullanılırlar. 

4.    Alüminyum Köşe Profilleri

Alüminyum köşe profilleri, dış mekanlarda kullanıma çok uygundur. Çünkü alüminyum hafif ve dayanıklı bir yapıdan oluşuyor. Aynı zamanda paslanmaz özelliktedir. Paslanmaz özelliğe sahip olduğu içinde dış mekanlarda çok rahat kullanılabilir. 

5.    Metal Köşe Profilleri

Metal köşe profilleri, çelik ve alüminyumdan tasarlanıyor. Dayanıklı bir yapısı vardır. Çok kullanışlı olan metal köşe profillerinin kullanım alanları çok geniştir. İnşaat ve sanayi olmak üzere birçok sektörde kullanılıyorlar. 

6.    Seramik Köşe Profilleri

Seramik iç ve dış köşe profili çeşitleri, köşelerde hem estetik görüntü oluşturuyor hem de tam koruma sağlıyor. Alüminyum malzemeyle tasarlanan köşe profilleri, dayanıklı yapısının yanında hafifliğiyle de dikkat çekiyor. Aynı zamanda kenarlarda seramik kenar profili olarak da kullanılırlar. 

7.    PVC ve Alçı Köşe Profilleri

PVC köşe profilleri şu özelliklere sahip;

  • Neme dayanıklıdırlar
  • Suya karşı tam koruma sağlarlar
  • Boyut ve renk açısından geniş seçeneklerden oluşurlar. 

PVC köşe profilleri, dış mekanlarda kullanıma çok uygundur. 

Alçı köşe profillerinin özellikleriyse şunlardır;

  • Tavan köşelerde uygulanabilirler
  • Alçıpan duvarlar için çok uygundur

Alçı köşe profilleri, iç mekanlarda kullanıma daha uygun denilebilir. Alçıpan köşelerini koruyarak düzgün görünmesini sağlar. 

8.    Ahşap Köşe Profilleri

Köşeli fayans çıtaları arasında yer alan ahşap köşe profilleri, doğal ahşaptan tasarlanıyor. Ahşap köşe profiller, iç dekorasyon çalışmalarında önemli rol oynuyor. Alanın estetik görünmesini sağlayan ahşap köşe profilleri, dekorasyona uygun olarak hem boyanabilir hem de cilalanabilir. 

Fayans Köşe Çıtası (Köşe Profili) Ne İşe Yarar?

Köşeli fayans profilleri şu nedenlerden dolayı kullanılır;

  • Alçıpan vb. malzemeler köşelere kolayca uygulanır. 
  • Yapıların köşeleri, darbelere karşı çok hassastır. Bu sebeple köşe profilleri sayesinde köşeler hem fiziksel zararlar hem de çarpmalara karşı tam koruma sağlıyor. 
  • Köşelerin temiz düzgün görünmesini sağlar. Dış ve iç dekorasyonlara sorunsuz uyum sağlar. 
  • Köşeleri dayanıklı ve sağlam hale getirir. Bunun sonucunda köşelerde yapısal anlamda bir bütünlük oluşmuş olur. 

Ankara Teknik Yapı ile iletişime geçerek seramik köşe çıtası çeşitleriyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. 


Teknik Bilgiler